29. marts, 2016

Cukura ietekme uz cilvēka organismu

Cilvēks ikdienā var uzņemt aptuveni 8 tējkarotes jeb 35 g cukura. Jāatceras, ka mūsdienās cukurs sastopams dažādos pārtikas produktos (maizē, augļos, dārzeņos, saldumos u. c.). Ja cilvēks uzņem vairāk ogļhidrātus nekā spēj patērēt, tad pieaug svars, var attīstīties cukura diabēts. Zinātnieki secinājuši, ka cukura diabēts var būt viens no dzirdes traucējumu rašanās cēloņiem.
Cilvēkiem, kam ir tieksme lietot uzturā daudz saldumu, ieteicams ikdienā lietot sabalansētu uzturu. Tādējādi cukura līmenim asinīs vajadzētu būt vienmērīgam bez lielām svārstībām. Aptuveni 70 % cilvēku ar cukura diabēta diagnozi ir nieru mazspēja, nervu bojājumi, augsts infarkta un insulta risks.
Ēdienkartē ir daudz slēpto taukvielu: pustasē tomātu mērces ir 13 g cukura, 450 ml citronu ledus tējā – 46 g cukura, 175 g augļu jogurta – 30 g cukura, 100 g šokolādes kēksa – 17 g cukura. Cukuram ir augsts glikēmiskais indekss (turpmāk GI). Jo augstāks GI, jo ātrāk tiek sašķelti ogļhidrāti un pārveidoti glikozē. Augsts GI: medum, rīsiem, šokolādei, frī kartupeļiem, burkāniem; vidējs GI: pupiņām, banāniem; zems GI: vājpienam, auzu pārslām, griķiem, āboliem, zaļiem dārzeņiem, rūgtai šokolādei.
Jāatceras, ka cilvēka galvas smadzenes enerģiju iegūst no ogļhidrātiem. Ja asinīs ir nepietiekams glikozes daudzums, tad cilvēkam ir nemiera, baiļu, pastiprinātas sirds darbības, pēkšņa bāluma izpausmes.
Attēla resurss: www.beautiquemedicalspa.com
Literatūras avots: Shape. 80.-82. lpp. 2011. gada maijs.